Basement TV area before and after

This reveal has been a loooooong time coming. The seventh post I ever wrote for this blog was “Basement reno begins” –that was more than five years ago. A few weeks after writing that post I shared a to-do list, the plans and then celebrated when we finished demo. Five years ago this week, we had fixed the wiring, reframed the exterior walls and received new spray foam insulation.

Now, I’m finally ready to share with you the TV area. You’ve seen snippets of this along the way, and we’ve been using this room for the past four and a half years. But there were a few missing elements that have finally come together, so I’m ready to show it off.

Let’s take a walk down memory lane first, shall we?

This is what we saw the first time we visited the house. A gross cluttered basement with a random dude sitting in a chair (just kidding, that’s our real estate agent taking a break with one of the books that was left behind). Please note the ceiling fixture that was installed as a wall sconce (there’s a matching one just out of the picture on the right) and the giant woodstove.

TV area before

Somehow, we saw past all of this and bought the place. After several trips to the dump, we ended up with a cleared, if not clean slate. This angle shows you the half wall leading into the laundry room (which we removed) and the doorway to Matt’s office (which we moved).

Basement before

On the other side of the room, we have the woodstove, the matching pair to the ceiling sconce and you can get a glimpse of the ceiling fan, which was recessed into the ceiling so that it didn’t decapitate anyone. In my caption on this photo originally, I wrote “Picture a large, comfy sectional couch where the woodstove is and a big TV on the wall opposite the staircase.”

The main room before

Uh-huh. It’s a good thing I had a clear vision. We needed something to get us through the next six plus months of work.

We started demo. Byebye half wall. Hello new doorway. Byebye exterior drywall. Why are you still there ceiling sconces?

Basement demo in progress

Then we reframed the walls so that they were deep enough for more insulation, removed the ceiling drywall so that we could fix bad wiring and finally got rid of those ceiling sconces. I’m still proud that I was able to replace the ceiling fan with a fifth potlight and put them all on the same switch. Me! I did that.

The partially gutted basement

We hauled the woodstove up the stairs with a rope tied to the back of my Dad’s truck, our mason patched the hole from the chimney, and we left a little message on the concrete.

Matt + Julia 2012

With spray foam insulation complete, we started to approach the putting it back together stage. What followed were six months of drywall. So much drywall.

Installing drywall in the basement

Then finally paint.

Trim and carpet. (The crush to get the trim installed before the carpet arrived was tight).

Painting trim

Our new couch arrived just before Christmas 2012, and the basement was habitable.

Decor-Rest sectional couch with chaise

We’ve made tweaks (obviously) since then. Want to see what it looks like now?

Basement TV area

I have another post coming up that goes into all of the details on the finished space. But until then, here are a couple more before and afters for you.

Basement before

Basement TV area after

The main room before

Basement TV area after

This is by far our most significant renovation. I love that we saw the potential of the space, stuck with it through all of the hard work and created a hangout area that works perfectly for us. The fact that we did almost all of it by ourselves makes me very proud.

Advertisements

7 thoughts on “Basement TV area before and after

  1. I know all about long drawn out projects, I am sure you are so relieved to be able to check this off of your list. It looks like such a fun comfy space to hang out. And I still am envious of your beautiful laundry room!

  2. What a fabulous space, and magnificent couch!! The choice to move the door to Matt’s office around the corner was brilliant. I like how the wall sticks out just a tiny bit in front of it, that does nice things for the view, kind of takes away from seeing the corner and what’s around it.
    You didn’t include the flooding in this tale. Was that not in this room? That had something to do with how long it took, and demanded a great deal of emotional persistence.
    I’m trying to figure out where Strandmon is in relation to this room?
    Congratulations on your vision and seeing it through! I’d say it was well worth it. And btw, I’m totally impressed by your fan/pot light transformation. That is something most people would be afraid to tackle. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s